W samym sercu Zielonej Góry, w historycznych wnętrzach dawnej winnicy, odbędzie się wieczór, który przeniesie Państwa w świat wyjątkowych smaków i aromatów.
Podczas kolacji degustacyjnej przygotowanej specjalnie na czas Winobrania 2025 zaprosimy Państwa do podróży po świecie polskich win nagrodzonych w tegorocznym konkursie winiarskim.
Każdy kieliszek będzie miał swoją opowieść.
Przewodnikiem po tej historii będzie Maciej Nowicki, uznany autorytet w dziedzinie winiarstwa, który w przystępny i barwny sposób przedstawi charakter degustowanych trunków – od niuansów aromatycznych po ciekawostki o szczepach i procesach winifikacji. Przemysław Karwowski, regionalista i organizator konkursów win, zdradzi natomiast sekrety ich doboru do potraw oraz kulisy samej selekcji.
Menu skomponowane przez naszego Szefa Kuchni to prawdziwa uczta zmysłów – pięć dań, w których starannie dobrane składniki tworzą harmonijną całość z każdym z win:
Przystawka
Tuńczyk / ponzu / wakame / sezam / majonez wasabi / kuzu
Wino musujące Charie 2022 z Winnicy Pod Wieżą,
złoty medalista Konkursu Win Winobranie 2025
Zupa
Gruszka / pietruszka / topinambur / seler naciowy / soliród
Wino białe wytrawne Riesling 2023 z Winnicy Vae Soli,
złoty medalista Konkursu Win Winobranie 2025
Danie rybne
Piotrosz / Grana Padano / majonez wędzony / pieczona cytryna / tapioka
Wino białe wytrawne Chardonnay Barrique 2021 z Folwarku Pszczew,
srebrny medalista Konkursu Win Winobranie 2025
Danie mięsne
Jeleń / wędzona słonina / porto / sorgo
Wino czerwone wytrawne Regent 2024 z Winnicy Dzika,
złoty medalista Konkursu Win Winobranie 2025
Deser
Śliwka / tonka / muscovado / mleko / shiso
Wino słodkie Późny Zbiór 2022 z Winnicy Aris,
złoty medalista Konkursu Win Winobranie 2025
Winiarnia Restauracji Srebrna Góra to miejsce z duszą – otoczone cegłami pamiętającymi czasy, gdy w tym miejscu przechowywano beczki z winem. Blask świec, delikatna muzyka w tle i zapach świeżo otwartych butelek stworzą atmosferę, w której czas zwolni, a każdy moment nabierze wyjątkowego znaczenia.
To wydarzenie to nie tylko kolacja – to celebracja polskiej sztuki winiarskiej, spotkanie z ludźmi pełnymi pasji i niepowtarzalna okazja, by odkryć nagrodzone wina w towarzystwie mistrzowskich dań.
Liczba miejsc jest ściśle ograniczona.